понеделник, 14 януари 2013 г.

Подводни открития подкрепят древни легенди

Древни останки: водолаз изследва подводна стена
край Махабалипурам (Индия), на 70 км от Мадрас
    

Откритието на подводни останки край югоизточното крайбрежие на Индия добавя към доказателствата подкрепящи местните легенди за опустошителен "потоп" който някога е отнесъл няколко храма в морето.
Сведения за откритото дошли от местните жители в Махабалипурам, Тамил Наду, Южна Индия, когато те съобщават че са видели структура на храм разкрита от отдръпващата се вода точно преди пристигането на цунамито от 26 декември 2004г. Цунамито също разкрива на брега останките на гравирана каменна къща, каменен слон и два гигантски гранитни лъва.
Според местни предания, областта някога се е славили със седем великолепни храма, но шест от тях били погълнати от морето като акт на божествено възмездие. Седмият останал храм все още стои на брега и днес.
В продължение на векове местните рибари по крайбрежието на Махабалипурам са разказвали предания за голямо наводнение което е унищожило цял град преди повече от 10 000 години. Това предание е записано от Британският изследовател J. Goldingham който изследва района през 1978.
Британският морски археолог Греъм Хенкок прекарва години да каталогизира подводни останки по света. Г-н Хенкок взема участие в експедиция за изучаване на подводните райони близо до Махабалипурам през 2002 г., взаимно спонсорирана от Британското Научно Изследователско Общество ( SES ) и Индийският Национален Институт по Океанография ( NIO ).
Експедицията разкрива присъствието на каменна зидария, останки от стени, разпръснати квадратни и правоъгълни каменни блокове, и голяма платформа със стъпала водещи към нея. По-голяма част от структурите били силно повредени и разпилени на площ от няколко квадратни мили. Два структурни комплекса показват сходни дизайн и размер.
NIO определя възрастта на останките на 1500-1200 години преди новата Ера, когато династията Палава управлява областта и конструира подобни храмове.
Според геолога Glenn Milne от Университета Дюрам обаче, останките може да са на възраст от 6000 години тъй като в района е имало много малко тектонична активност за последните 5000 години.
Ако останките в Махабалипурам се окажат че са от същият храмен комплекс както останалият на сушата храм, това ще даде достоверност на местните предания които външните хора са считали за легенди.
"С години съм спорил, че митовете на света за потопите заслужават да се вземат насериозно, възглед който Западният академичен свят отхвърля. Но тук в Махабалипурам ние доказахме, че митовете са верни и академичният свят греши - каза г-н Хенкок - Разбира се истинските откриватели на тази удивителна и много обширна потопена област са местните рибари на Махабалипурам. Моята роля бе просто да взема на сериозно това което те имаха да кажат и сериозно да приема силните и отличителни митове за потопи." [по David James, Епохални Времена (Epoch Times)]

Няма коментари: