неделя, 19 март 2017 г.

Мистерията на пещерите Лонгю


В китайската провинция Джъдзян се намират загадъчните пещери Лонгю (Longyou), те дори са смятани от китайците за "деветото чудо на древния свят". Те не са естествени образувания, пещерите датирани на поне 2000 години имат изкуствен произход. Учени от различни области познанието - археология, архитектура, инженерни науки и геология, са ги изследвали и въпреки това много въпроси остават без отговор.

Открити са през 1992 от случаен селянин, 36 на брой, те са разположени на площ от 30 000 квадратни метра. Пещерите са издълбани в солидна каменна скала, достигат на дълбочина до 30 метра и съдържат отделни стаи, мостове, канали и басейни. Из тях равномерно са разположени колони поддържащи тавана. Тези колони, както и стените са декорирани с паралелни линии. Само една от пещерите е отворена за туристи, вероятно защото в нея са открити издялани в камъка изображения на кон, птица и риба.


Как са били направени?

При груби пресмятания за 5 от пещерите, се е получила зашеметяваща цифра. Количеството скали, които трябва да са изнесени възлиза на близо 1 000 000 кубични метра. Учените смятат, че на 1000 човека прокопаването на пещерите би отнело 6 години. Това не включва прецизната обработка, а само грубият труд, следователно времето е дори повече. Как обаче е свършена всичката тази работа не е ясно, защото никакви инструменти и сечива не са намерени на около

Защо няма никакви следи?

Няма никакви оставени следи от цялата тази масивна строителна дейност. Нито в историческите източници, нито дори чисто физически следи - като къде е отишла всичката изкопана маса от камъни.



Защо стените са декорирани?

Всяка една стена е декорирана от пода до тавана с паралелни линии. Това би изисквало безкрайни часове на внимателна работа. Дали линиите са просто декорация или имат някакво значение? Те са подобни на украсите на няколко глинени съда намиращи се в местен музей и датирани към периода 800-500 г. пр. н. е.

Защо липсват риби?

Когато за първи път били открити, пещерите били пълни с вода и то от доста време. Трябвало е да бъде изпомпана за да се разбере, че имат изкуствен произход, а не са като другите "бездънни езера" намиращи се в района. Много села в южен Китай имат много дълбоки водни басейни, които местните наричат "бездънни езера" - те са пълни с риба, която лесно се хваща. Но при изпомпването на пещерите Лонгю не е намерена нито една риба, нито други признаци на живот.


Защо пещерите са толкова добре запазени?

Един от най-интересните въпроси е как в продължение на 2000 години пещерите са останали толкова добре запазени. Няма срутвания, купчини от камъни, следи от разруха. През вековете местността е била сполетяна от множество земетресения, други бедствия и войни. Планините са променили външния си вид, а оголените камъни изгладени от вятъра, но вътре в пещерите всичко е запазено, така сякаш е било съградено едва вчера.

Как строителите са работели в тъмното?

В дъното на пещерите не е достигала светлина процеждаща се през входа им. Било е "тъмно като в рог" и въпреки това и там стените и колоните са декорирани с прецизни паралелни линии. Какви лампи са използвали? В текста не пише таваните да са били опушени от използването на факли.


Защо пещерите не са свързани?

Какъв е смисъла да издълбаеш толкова много пещери без да ги свържеш? На места стените разделящи отделните пещери са едва 50 сантиметра и въпреки това очевидно нарочно, древните строители не са пожелали да ги свържат една с друга. Отделно, при стени с дебелина 50 сантиметра е дори още по-чудно как няма срутвания.

Как са постигнали такава прецизност?

Много от пещерите са удивително идентични. Освен това строителите от една пещера не са можели да виждат какво правят хората в друга. И въпреки това са имали точен метод за измерване на разтояние и местоположение, иначе е щяло да пробият при копането едва в друга. Използвайки съвременни измервателни уреди, учените са установили, че дебелината на стените между пещерите е една и съща в различните секции. Как са постигнали тази прецизност без да имат на разположение съвременната техника.


И най- важните въпроси - кой и защо ги е построил?

Някои учени с основание изтъкват, че не е възможно за група селяни да извърши всичкия този къртовски труд. Начинанието трябва да е подето от някой с много власт и ресурси - като императорът например. Но защо тогава няма никакви останали писмени сведения?

Хипотези не липсват. Някои предполагат, че това е бил таен императорски дворец, гробници или складови помещения. Никога не са намерени каквито и да е артефакти навеждащи на такива мисли. Ако е бил дворец за живеене, то трябва да има отделни помещения като спални, кухни, трапезарии и т.н. А такива няма. Няма никакви следи пещерите да са били някога обитаеми.

Друга теория предполага, че са били мини за камък или някакъв друг минерал. Но от всичко казано до тук, въобще не приличат на мини. Кой ще си играе да декорира стените на една мина?

Някои предполагат, че пещерите са били тайни казарми и затова няма писмени сведения за тях. Императорът е държал там голям брой войници, скрити от погледите на врага и готови в случай на война да се притекат на помощ. Отново - няма никакви свидетелства което и да е помещение да е било обитавано.

Източник: Ancient Origins