вторник, 14 април 2009 г.

Провалът на Дарвин. Доказателства за съвместно съществуване на хора и динозаври по едно и също време.


Бил ли е прав Дарвин? Или е избързал със своята теория за произхода на видовете? Интересното, което ще предложа на всички, а тази информация е много свежа, е, че има доказателства за съвместно съществуване на хора и динозаври по едно и също време. Такива следи са открити на дъното на река Палъкси Ривър, край градчето Глен Роуз, щат Тексас, САЩ. В речното корито на Палъкси Ривър обикновено не се откриват отделни, изолирани отпечатъци от стъпки, а цели редици от редуващи се стъпки от леви и десни крака. Пътеките най-често са наричани на името на откривателя си. Извън парка „ Долината на динозаврите” се намират „ Пътеката Кларк” и Пътеката Тейлър”. Двете са на няколкостотин метра разстояние една от друга и имат доста сходни следи. Пътеката „ Тейлър” , наречена на името на откривателя си Стан Тейлър е разположена в днешното речно корито и е в доста по-дълбоки скални пластове от тази на Кларк, която се намира под най-горните варовикови пластове на планинския хребет. Тук предлагам да разгледате няколко сайта на Тейлър: http://www.bible.ca/tracks/taylor-all-14.jpg http://www.bible.ca/tracks/taylor-trail.htm http://www.subversiveelement.com/TaylorTrail.html http://www.mtblanco.com/MtBlancoNews/2007/TaylorTrailCast.html ” Пътеката Тейлър” е известна от края на шейсетте години. Тогава били открити първо девет отпечатъка, при което лежащия върху тях варовиков слой и речните камъни на Палъкси Ривър били разчистени. Следите се намират точно в речното корито, и при прииждането на водата се засипва от наносите. И по-старите следи се виждат още добре, но поради напредналата ерозия са станали малко неясни. За щастие варовикът в тази част за разлика от камъка на „Пътеката Тейлър” има много твърда структура и затова е по-подходящ за по-точни изследвания. Този факт е много интересен, но за жалост прикрит и премълчан от ортодоксалните учени. Това е така, защото както добре е обяснил Майкъл Кремо, с когото имах щастието да се срещна, в ортодоксалната наука действа така наречения „ Филтър на познанието”. Т.е. всички факти ,които не отговарят на общоприетия възглед, биват игнорирани. Но това е грешно, защото фактите са налице. Не можеш да ги скриеш. Тук има документално филмче, за "Пътеката Кларк": http://ianjuby.org/delk/
Александър Филипов

Японският експеримент в Гиза


Японци опитват да построят малка пирамида точно до Пирамидите в Гиза, използвайки методите, използвани от египтяните. Далеч не всичко обаче се развива по план...
През 1978 г. на японци им хрумва идеята да направят научен експеримент, с който да проверят как се прави пирамида с предполагаемите методи и техника на древните строители. Честта за това оригинално начинание се пада на компанията "Нипон корпорейшън", която замисля и финансира целия експеримент. Египетското правителство разрешава на компанията да построи пирамида с височина 20 м недалеч от пирамидата на Микерин в Гиза, при условие че новата конструкция ще остане там само няколко дни, след което мястото на строежа ще бъде възстановено в предишния му вид. Японците започнали с подготовката на каменните блокове в кариерата, която някога доставяла облицовъчните блокове за Голямата пирамида. Тя се намира на около 15 км, на източния бряг на Нил.
Там японските специалисти и наетите от тях работници дори не се опитали да извадят блокове направо от скалата. И дума не можело да става за използването на медни триони и сечива. Наложило се да използват по-съвременни инструменти. Блоковете от по 2,5 т се видели непосилни за експериментаторите, които решили да правят по-малки - само по един тон. Затрудненията продължили с прекарването им по реката. Лодките не можели да ги издържат, както не могат да издържат 15 души с общо тегло 1 тон. Наложило се да ги прекарат с параход. Стоварили ги на другия бряг и бригади от по стотина работници се опитвали да ги повлекат по пясъка. Блоковете не мръднали и на сантиметър. Тогава докарали съвременни строителни машини и с тях ги откарали до определеното място за строеж. Там бригадите успели да повдигнат блокове на сензационната височина от 30 см.
За завършване на конструкцията, т. е. за нареждането на блоковете един върху друг, на помощ били повикани кран и хеликоптер. Не може да се каже, че японците са претърпели поражение при експеримента си. Всеки познава тяхната упоритост, честност и изобретателност. Аз не се съмнявам, че са направили всичко възможно, за да успеят. Но с експеримента си те демонстрират единствено че древните египтяни не са могли да построят пирамидите така, както някои уверяват, че са ги строили.

вторник, 7 април 2009 г.

Нова палеоекспедиция до Плевенско






















На 4 -5 април 2009 година посетихме с Димитър Стоянов и Ростислав Траянов нови находища в Плевенско. Първо посетихме кариера край село Дебово, но там може да се открият повече халцедон и по-малко фосили. Оттам посетихме платото край село Муселиево. Снимките които представям тук са оттам. Общо взето находището е добро откъм морски таралежи, могат да са намерят брахиоподи и стриди. За тези които искат да видят какво точно е намерено там, могат да посетят блога на Ростислав, който е вдясно на колонката под „Сътрудници” под името exzoticzoo. Добри фосилни морски таралежи могат да се намерят и на никополското плато, но за съжаление мястото е трудно достъпно.

Фосилоносни седименти край Комарево, Плевенско






















Рано сутрин посетихме с Димитър и Ростислав разседа край село Комарево, Плевенско. Тук човек може да намери интересни фосили, преобладават стридите, но има и бивалвии, морски таралежи ( може да се види на снимките с Димитър). На същото място Ростислав намери и зъб от акула Squalicorax sp.

Кариерата край село Крета











Посетихме отново това място. Тук с приятелите ми намерихме доста морски таралежи, за жалост не в особено добро състояние, заради крехкостта на седиментите. Точно тук обаче човек може да се натъкне на гигантски видове, каквито например са гигантския охлюв и гигантската стрида Pycnodonta vesicularis , с която съм се снимал.