сряда, 17 декември 2008 г.

Защо динозаврите умират в неестествени пози?


Защо почти всички вкаменелости на динозаври са с широко отворена уста, главата отметната назад и гръб извит в дъга?
Палеонтолози стигнаха да извода, че динозврите са загивали в страшни мъки от поражения на мозъка и асфиксия. За това ясно свидетелстват неестествените пози, в които обикновено се намират скелетите на древните животни, пише Live Science. При почти всички вкаменелости на динозаври устата е широко отворена, главата отметната назад, а гърбът извит в дъга. Например, точно така изглежда археоптерикса – древен предшественик на съвременните птици.
Отдавна специалистите се опитват да обяснят неестествените пози на скелетите и деформацията на крайниците с изсъхването на мускулите и сухожилията. Смята се също, че животните са загинали във вода и течението е изкривило труповете в странни пози.
Синтия Маршал Фокс (Cynthia Marshall Faux), палеонтолог от Йелския университет и Кевин Падиан (Kevin Padian), професор по биология от Калифорнийския университет в Бъркли (University of California, Berkeley), предлагат своя теория. Според тях телата на древните животни са причудливо извити не след смъртта им, а по време на дълга и мъчителна смърт. Една от причините за гибелта на динозаврите може да бъде задушаване от вулканични газове – много останки са открити в отлагания от вулканична пепел. Специалистите допускат, че смъртта е предизвикана от тежко поражение на мозъка, силно кръвотечение и отравяне от газове.
Фокс и Падиан отбелязват, че странните пози на вкаменелостите са потвърждение за тяхната топлокръвност. Неестествените пози са присъщи само на динозаври, птерозаври и млекопитаещи. Тези животни имат бърза обмяна на веществата, което означава, че са топлокръвни. Животните със слаба обмяна на веществата – крокодили и гущери – използват по-малко кислород, поради което кислородния глад при тях не е толкова мъчителен.
Палеонтолозите се надяват, че версията им ще помогне на учените да възстановят средата на обитание на динозаврите и да установят в какви условия са умирали древните животни.

5 коментара:

Oberon каза...

Здравейте, днес се регистрирах с любезната покана на Александър.
Няколко думи за мен...Занимавам се с алтернативни науки откакто се помня, може би от 5 клас, когато видях за пръв път Северно сияние, и това като че ли ми даде тласък да търся нещо повече, от това в учебниците. По това време живеех в СССР, и едно от малкото хубави неща беше перфектната библиотека към даскалото. Намерих си едно книжле на име "Борба за огън", в което се разказваше за първобитните хора, и как те са се борели за най-ценното тогава - огъня. Тогава смятах ( все пак бях в 5-и клас ), че това е истина, и най-древната цивилизация е Шумер. После пораснах, попрочетох и други неща, и вече не мисля така. Древните хора са били изключително интелигентни и умни създания, и през невероятно дългата ни история винаги сме се борели с едно - глобални катаклизми.
По темата - дали динозаврите са измрели от голям метеорит, огромни цунами ( които са следствие от метерота ), мега вулкани и т.н, мисля че не е от кой знае какво значение. По важното е, че са измрели доста бързо ( геологично погледнато ), а тези които са живели в днешен Сибир и Аляска, са си загинали направо мигновено. През 50-те години на миналия век, американския професор Чарлз Хепгуд предлага една доста смела за времето си теория - Теорията за изместването на земната кора. Според него, през определени периоди от време, тънката земна кора се приплъзва по мантията и последствията са чудовищни. Тогава, макар че предговора към книгата му е от самия Айнщайн, теорията е направо отхвърлена. Години след това, става ясно, че магнитните полюси могат да сменят местата си. Като катализатор на този феномен могат да бъдат изброени няколко, но основният е Слънцето и неговата активност. Някои геолози направо смятат, че в историята на планетата разместването се е случвало няколко пъти. Механизма е доста сложен и няма да влизам в подробности. Важни са последствията - огромни накъсвания на земната кора, нестихващи цунами, силна вулканична активност. Всичко това вкупом, води до онези пози, за които Александър пише. Чел съм доста подробно за мамутите по канадския шелф и Аляска, за антилопите и лъвовете ( пак в Аляска ), в т.нар "торни ями". Животните са умрели с още несмелена храна. Факта, че в днешна Аляска има антилопи, които са тревопасни и топлолюбиви, означава, че някога Аляска е била доста по на юг, според проф.Хепгуд на около 30 градуса.
Що се касае за динозаврите, смятам че доста голяма част от тях е умряла наистина пометена от стихия, и то стихия с невъобразими размери.

exoticzoo каза...

Щеше да е много интересно, да се знае, кое е било "естествено" за същества, изчезнали преди доста време. Теоритизирането па въпроса води по-скоро до заблуди! Такава е и теорията за "неествеността" на смъртните пози на динозаврите.
Доказателствата за катастрофален сблъсък на Земята с космическо тяло, в края на мезозоя, мисля е подкрепена със солидни факти. Отделен е въпросът, колко бързи са били последствията. Всъщност, смъртта на едно едро, диво животно, винаги е "неестествен" процес. Трудно е да си представим, умиращ от естествена смърт динозавър, легнал, със затворени очи, и скръстени на гърдите предни лапи... Днешните влечуги и птици, заемат подобни пози при смъртта си, независимо дали е от задушаване, болест или нараняване. Агонията е само знак, че смъртта не е настъпила мигновено. Тоест от позите на изчезналите животни, можем да направим само извода, че са умрели и че са имали време за да ги заемат. Конкретните причини за смъртта биха могли да са различни за различните райони, както и за различните видове.
Общата причина вероятно е била една, но последвалите промени са били на много нива и са си взаимодействали доволно сложно - днес можем предимно да гадаем и предполагаме, как е било...

ahf (Алекс Филипов) каза...

Рости, пропускаш детайла,че тези животни не могат да се запазат дълго време в това положение. Трябва да бъдат погребани бързо и консервирани, в противен случай костите биха се разпилели. Чудесен пример за такава бърза и внезапна смърт се наблюдава при смъртта на жителите на древния римски град Помпей, унищожен от пирокластичните потоци на Везувий. Както виждаш, хората първо са били изтровени от задушливите серни изпарения, а после бързо погребани от нахлуващата гореща вулканична пепел. И са застинали в позите, които намираме. Т.е. не са имали време да реагират адекватно. И в такива пози са се фосилизирали. Мускулатурата им е била набързо изгорена, но костите са се консервирали добре. Същото се наблюдава и при динозаврите и птиците но в много по-голям мащаб. Един импакт е достатъчен да изпепели всичко живо в радиус на стотици километри. Само в най-отдалечените от импакта региони, горните фосили са по-добре запазени и не в такива агонизиращи пози.

exoticzoo каза...

Да, за запазването две мения няма - трябва да са били налице "консервиращи" фактори. Иначе, ако са останали като трупове на повърхноста достатъчно дълго време, наистина са щели да се разпилеят.

Анонимен каза...

СМЪРТТА НА ДИНОЗАВРИТЕ Е СВЪРЗАНА С ПОДРЕДБА НА ПЛАНЕТИТЕ,КАКВОТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ И ПРЕЗ 2012,ПРИ ЕДНА ЗАГОБА НА МАГНИТНОТО ПОЛЕ КОЕТО НИ СЛУЖИ КАТО ЩИТ ПРОТИВ НЕБЕСНИ ТЕЛА НА ЗЕМЯТА ЗАПОЧВА ДА ВАЛИ "ДЪЖД" ОТ ТАКИВА КОЙТО ПРИ УДАР НАНАСЯТ НЕВИЖДАНИ ПОСЛЕДСТВИЯ.