сряда, 7 април 2010 г.

Учените се хванаха за гушите: климатът уморил динозаврите


Един от въпросите, около които учените не успяват да се обединят около едно становище, е за причината, довела до изчезването на динозаврите от планетата ни преди милиони години.
В началото на месец март в списанието "Сайънс" бе публикувана статия за последното заключение на учените. И то бе, че сблъсък на астероид със Земята на мексиканския полуостров Юкатан е причинил масово измиране на видове. Астероидът е ударил Земята с 1 милиард пъти пъти по-голяма мощ, отколкото тази на атомната бомба над Хирошима.
Сега обаче учени от Щвейцария, САЩ и Германия не споделят мнението на своите колеги. Или по-точно, споделят го отчасти. Според новото изследване сериозни климатични промени, а не астероидът, са главната причина за изчезването на динозаврите, птици птерозаври и други големи влечуги.
Резултатите са на базата на климатични, геоложки и палеонтоложки данни при сондажни работи по поречието на река Брейзос в Тексас.
Още преди астероидът да се удари в Земята, на нея са започнали големи климатични промени. Космическото тяло само е допринесло за климатичните катаклизми на планетата ни, твърдят експертите. С други думи - промяната в климата е започнала унищожаването на динозаврите, а астероидът само ги е довършил.
Големите климатични промени, в това число екстремно затопляне и студ, комбинирани с промени на морското ниво, са започнали 1 милион години преди сблъсъка с астероида.
Климатичните промени вероятно са предизвикани от вулканичната дейност в Декан трапс на територията на днешна Индия.
Михаел Праус от Свободния университет в Берлин е един от участниците в изследователския екип. Според него човечеството е способно да преживее климатичен стрес, като този предизвикал измирането на динозаврите.
"Човечеството притежава интелект и може да се приспособи към климатичните промени. Но трябва навреме да се вземат конкретни мерки за приспособяване, за да не стане късно", заяви Праус, цитиран от Агенция ЮПИ.

Няма коментари: