четвъртък, 8 април 2010 г.

Гиганти са обитавали земята преди нас



В историческите хроники на XIX век често присъстват доклади от различни краища на света за скелети с необичайно големи размери.
През 1821 година в Тенеси, САЩ, в древни каменни стени са открити останките на човешки скелети с височина 215 сантиметра. През 1883 г. в Юта пък при разравянето на няколко могили са били открити гробове на аборигени, извисявали се до 195 сантиметра. Въпреки че средният им ръст е бил с около 30 по-малко.
През 1899 миньорите в Рурската област в Германия открили вкаменени скелети на хора, които варирали от 210 на 240 сантиметра.
През 1930 година в Австралия местни миньори пък непрекъснато се натъквали на вкамелости с отпечатъци на огромни човешки стъпки. Съдейки по тях, антрополозите са изчислили, че собственикът им се е извисявал до... 365 сантиметра.
В Китай също има доста доказателства за съществуването на хора-гиганти в древността. На територията на страната има открити фрагменти от челюсти и зъби, принадлежали на хора с височина до 3-3.5 метра и тежащи до 400 килограма.
През 1971 г. земеделският производител от Куинсланд Стивън Уокър се натъкнали на огромна човешка челюст, зъбите на която били дълги по 5 сантиметра.
В един от най-старите книги, озаглавена "История и Античност", намираща се в библиотеката на Оксфордския университет, е описан доклад за откриването на гигантски скелет, направен през Средновековието. "Гигантът бе открит погребан в земята на 4 метра дълбочина и в пълно военно облекло. Дължината на скелета бе 4.5 ярда (4 м), а зъбите му 6.5 инча (17 см)".
През 1936 година немският палеонтолог и антрополог Ларсън Кол открива скелетите на гигантски хора на брега на езерото Елиза в Централна Африка. 12 мъже, погребани в масов гроб, са достигали до ръст 375 сантиметра.
Съществуват доказателства, че и по време на Втората световна война в Полша по изкопаване на гроб след масов разстрел са открити вкаменени черепи, високи 55 см. Или почти три пъти повече, отколкото при съвременния човек.
В Южна Африка в диамантени мини през 1950 г. е бил открит фрагмент от огромен череп, висок 45 cм. Над веждите е имал две странни издатини, приличащи на малки рога. Според антрополозите, изследвали откритието, черепът е бил на около девет милиона години.

4 коментара:

Анонимен каза...

Коренът на мита за хората-гиганти е тук на Балканите.Ако искаме да докажем неговата историческа достоверност трябва да издирим местни доказателства.А такива не липсват,та дори са доволно количество както в писмените извори,така и във фолклорната памет на съвременните балкански народи.Тези доказателства просто очакват своите откриватели и изследвачи.

ahf (Алекс Филипов) каза...

Гиганти е имало навсякъде по света. Гигантите на Балканите са само част от този пъзел.

Анонимен каза...

Действително,днес съобщенията за находки подкрепящи и доказващи съществуването на хора-великани в древността насочват към разни краища на света.Колко подобни насочват към Балканите обаче,и колко произхождат от тук?...Нека този въпрос ви провокира да продължите своите любопитни занимания с неизвестното минало на нашите земи конкретно.Само ще добавя,че именно Великотърновска област е изобилствала с народни предания и легенди за великани и с подкрепящи ги находки.Проверете!

ahf (Алекс Филипов) каза...

Това за преданията и легендите е известно. Дори в една тракийска могила е открит скелет на тракиец - гигант, както може да се види от посочения материал: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=484299