петък, 17 декември 2010 г.

Науката е великолепно нещо, ако човек не е принуден да изкарва хляба си чрез нея. Всеки трябва да печели препитанието си, след като избере професия, за която е сигурен, че е в състояние да овладее. Само когато не сме длъжни да даваме отчет някому, можем да намерим радост в научните занимания.

2 коментара:

Николай Генов каза...

Добре,добре.Това е мъдро изказване.Живата наука се прави от обществото и неговите реални духовни лидери.Онова,което сега наричаме с гръмкото име Академична наука е само крайния продукт-може би 10% от цялата наука.Идеите се зараждат в недрата на обществото ,извеждат се от доброволци-разбира се безплатно,ичак след внедряването им в общественото съзнание идва тяхното догматизиране-т.е. академична наука.Тези догми се изучават като стихотворения наизуст без да се обсъждат и без да се разбират.Забранена е всякаква мисъл ,дори и наченки на мисъл-ето ви и Академичната религия.В тази религия или вярваш или си от противниковия лагер.Така,че науката има три състояния "газообразно","течно" и "твърдо".Първите две са авангарда на реалната наука.В тях има всичко-от пълни глупости и профанщина до велики открития.

postmodernata каза...

Прав е Айнщайн, науката е страст, а тя не подлежи на калкулации. То е все едно да си представим безстрастен любовник, нелепо е, нали?