петък, 24 януари 2014 г.

Загадъчната долина

Движещите се камъни (англ. Sailing stones), така наречените плъзгащи се или пързалящи се камъни е геологичен феномен, наблюдаван на пресъхналото езеро Рейстрек Плайя в Долината на Смъртта в САЩ. В Долината на Смъртта в щата Калифорния се намира езеро Рейстрек -Плайя (Racetrack Playa). Неговото име идва от две, малко съчетаващи се думи: английската racetrack — "писта за надбягвания" и испанската playa — "бряг".
На дъното се валят камъни, с маса до 30 килограма, но те не лежат там неподвижно. От време на време те сами се движат, като оставят зад себе си недълбоки, но много дълги, до няколко десетки метра бразди. Засега наистина никой не е видял или заснел на лента движението на тези камъни. Но за това, че камъните се движат няма съмнение - браздите се проточват след почти всеки от тях.
Макар че в началото на 20 век учените заявили, че причината за тайнственото движение са някакви магнитни полета. Но тази версия нямала нищо общо с действителността и нищо смислено не обяснила.
По-късно изследователите отделили някои фактори, които биха могли да съдействат за преместването на камъните. Първият фактор това е достатъчно хлъзгава основа под камъните, или иначе казано - кал. В полза на този довод свидетелства формата на следите. Пътеката, която оставят камъните има правилна форма с равни краища, което означава, че почвата е била мека и после е засъхнала.
Но хлъзгавата основа, това е само условие за подвижността. А главния фактор, заради който започва движението, това е вятърът, смятат някои, който подбутва камъните, лежащи на хлъзгавата глина. Но теориите за вятъра не са поддържани от всички. Например геолога Джордж Стенли (George M. Stanley) от Университета в Мичиган (University of Michigan) не вярвал в нея, обосновавайки своето мнение с това, че камъните са прекалено тежки, за да ги придвижват въздушните маси.
Освен това има още предположения, че преместването на камъните може да се дължи на сеизмична активност. Но това било бързо опровергано, защото сеизмичната активност в този район е рядко явление и е много слаба, за да демонстрира такова въздействие.
Понякога камъните описват доста необичайни и сложни линии, а нерядко се преобръщат (снимка от сайта goldcoastgalleries.com, а също снимка на Jon Sullivan).
Някои камъни лежащи редом се движат паралелно, а други се разделят в различни посоки. Този факт забелязан още от Шарп и Кери се явява свидетелство за несъпричастността на леда към процеса. Камъни движещи се заради него и намиращи се близо един до друг, биха се оказали замръзнали в един леден блок и биха се движели непременно заедно. (снимка от сайта subversiveelement.com и Daniel Mayer).
Туристи тук достигат крайно рядко. Първо Рейстрек-Плайя се намира далече от всякакви пътища и комуникации. И второ, да се намирате тук съвсем не е безопасно. Например заради наводненията, които в резултат на проливни дъждове се оказват толкова неочаквани и силни, че могат да доведат до трагичен край (снимка от сайта geography.sierra.cc.ca.us).
Източник на камъни е доломитовия хълм на юг от Рейстрек-Плайя (снимка от сайта pdphoto.org). Следи от камъните остават след като дъното на Рейстрек-Плайя напълно изсъхне. Но самите камъни не остават винаги. Известно е, че няколко пъти хората са виждали само браздите, а камъните са изчезнали, като че ли някой ги е присвоил. Но кой и защо е неизвестно. (снимка Dan Mitchell). Защо някои камъни се движат, а други не? Свързано ли е с това, че след като изсъхне земята, на някои места е по-суха, отколкото на други? Ветровете се движат на тесни или широки потоци и как влияе това на камъните? Защо камъните са разхвърляни по цялото дъно на езерото, след като ветровете са с практически винаги еднаква посока, и би следвало камъните да се събират при движението си в единия край на езерото? Свързано ли е с това, че камъните някак си се връщат обратно, или тях ги вземат хората? И също по кое време на годината камъните се движат най-често? През зимата, когато има повече валежи или през лятото? Много неясноти, страшно много... източник : http://bigpicture.ru

Няма коментари: