сряда, 6 май 2009 г.

Кухина в центъра на Земята?


Една от формулировките на знаменития закон за всемирното привличане на телата на Нютон гласи: "Всяка частица във Вселената привлича която и да е друга частица със сила (F), право пропорционална на произведението на техните маси (m1m2) и обратно пропорционално на квадрата на разстоянието (r2) между тях – F = Gm1m2/r2", където G=(6,6720±0,0041).10-11 N.m2/kg2 е гравитационна константа. Направена е и уговорката, че разстоянието се измерва между центровете на телата, което не означава, че гравитационната сила по някакъв начин "излиза" от тези точки или, че цялата маса на телата е съсредоточена в техните центрове. В действителност всички частици, съставящи материалните тела се привличат взаимно, но тяхното сумарно действие е такова, че резултатната сила на привличане е насочена по линията, свързваща центровете на телата.

3 коментара:

Bla каза...

Жул Верн стайл!

Rockbul каза...

Здравейте! Днес открих вашият БЛОГ и с нетърпение прочетох всички ваши постове. Алтернативната наука е това, което ме интересува и ви поднасям моят респект от написаното. Ето един мой пост в моят БЛОГ http://rockbul.blogspot.com/2009/05/blog-post_21.html
Поздрав!

ЕМИЛ каза...

Добра статия.Подкрепям тезата напълно.Дори нещо в повече.Центробежната сила породена от въртенето на Земята помага за сценария"куха Земя".
А относно коментара на Bla..Жул Верн е бил прав за много неща.....