неделя, 13 юни 2010 г.

Супервулкани изригват на Земята през 2075 г.


Пробуждането на заспали от хилядолетия гигантски вулкани може да предизвика небивали природни катаклизми на Земята, прогнозиерат английски геолози.

Еспертите са на мнение, че притаилите се сега чудовищни вулкани, ще предизвикат началото на нова ледена епоха. Въпросните вулкани не са с познатата форма на планини, а представляват вдлъбнатини в земната кора, образували се на мястото на древните кратери.

Такъв супервулкан в Националния парк Йелоустоун (USA) има кратер с дължина 70 км и широчина 30 км. За последен път е изригнал преди 640 хиляди години.

На дълбочина 8 км под кратера на йелоустоунския вулкан бушува огромно море от разтопенамагма. Налягането вътре постоянно се повишава.

Според проф. Бил Мак Гир от Лондонския университет вулканът в Йелоустоун най-вероятно ще се взриви през 2074 г. Приблизително по същото време ще изригне и супервулканът Везувий до Неапол в Италия.

"При изригването на гигантските вулкани в атмосферата ще излетят десетки кубокилометри земна маса, прах, дим, пепел, серен двуокис. Слънцето ще изчезне зад плътните мръсни облаци. Ефектът от изригването ще бъде сравним с удар на огромен астероид по Земята", убеден е д-р Тед Нил от Британското геоложко дружество.

Според изследванията изригването на не особено големия супервулкан Тоба на остров Суматра преди 74 хиляди години е предизвикало понижаването на средната планетарна температура с 10 градуса по Целзий.

Геолозите предсказват, че очакваните в близко бъдеще колосални вулканични изригваниния ще доведат до срив на земната температура с 15-20 градуса и ще ознаменуват началото на нова ледникова епоха.

2 коментара:

ЕМИЛ каза...

Здравей Сашо(ако мога да се обръщам така към теб).Току що попаднах на статия за супервулканите.Тя е предостатъчна за да освети този проблем.Когато те помолих да публикуваш материал по темата,просто не знаех,че съществува такава.Моля за извинение!

ahf (Алекс Филипов) каза...

Няма проблем, Емо. :) То материали за супервулкани има много, даже телевизия National geographic е излъчил специален филм за тях. Да, опасността от пробуждането на тези вулкани е реална и е само въпрос на време. В момента седим на гигантска бомба със закъснител.