петък, 14 декември 2012 г.

Фараоните са употребявали кокаин. Имали ли са връзка с Южна Америка?

Загадката с открития преди десет години наркотик в египетски мумии отново се завръща, вероятно за да предизвика учените да пренапишат световната история.

 Преди 10 години руският съдебен експерт Светлана Балабанова прави сензационно откритие. По време на експедиция в Египет намира в материал от косата, тъканите и костите на мумия на човек, живял преди 3500 г. по време на ХХI египетска династия, следи от наркотик. Първоначално тя решава, че вероятно става въпрос за техническа грешка или дори за фалшификация. Балабанова продължава работата си и изследва допълнително още осем мумии, живели в периода 1070 г. пр. н.е. и 395 г. сл. н.е. Тя отново попада в техните организми на следи от тютюн, кокаин и хашиш.
Балабанова дори не смее да формулира тезата си, защото откритието е истинска сензация, тъй като родината на огромните вечнозелени кокаинови храсти са планинските тропически гори на Южна Америка. Тютюнът е също от Америка... Как е възможно тези култури да се окажат в Африка 1500 години преди Колумб!
Резултатите от изследванията на Балабанова са посрещнати твърде противоречиво, но тъй като никой сериозен учен не би се наел да обосновава подобна абсурдна версия, те били забравени.
До лятото на тази година, когато германски и австралийски учени се натъкват на починали хора, чиито тела са се мумифицирали по естествен път. Били изследвани 71 тела, живели в Африка между 3100 и 1400 г. пр. н. е. В тъканите на 56 от тях били открити наркотични вещества. За по-сигурно германските учени решили да повторят експериментите с мумията, която се съхранява в Природонаучния музей в Мюнхен и която е на възраст около 3000 г. Отново била открита колекция от популярните днес растителни вещества тютюн, хашиш, кокаин.

Известно е, че египетските лекари са познавали свойствата на много екзотични растения и лекували много болести, като предписвали различни достъпни наркотици - упойващи треви и корени като сок от мак, който дори бил предписван на деца, за да не досаждат на родителите си. Британски египтолози твърдят, че египтяните познавали около 800 наркотични вещества. Но всички те имат научно обяснение, защото са на основата на растения, познати в Стария свят. А как да бъде обяснено съдържанието на кокаин в мумиите?
След първоначалния шок учените се досещат, че още преди 100 години египтолози описали подобни открития. През 1922 г. при разкриване гробницата на Тутанкамон край саркофага му било намерено изсъхнало тяло от... тютюнев бръмбар.
През 1976 г. при изследване на тялото на Рамзес II френските учени намират вече не само тютюнев бръмбар, но и част от тютюн. Отново се предполага, че е попаднал там от лулата на учен!? Но след това се оказва, че проби от тютюн са намерени и под слоя смола, нанесена по време на балсамирането. Освен това тези вещества са намерени и в коремната кухина на мумията. Известно е, че тютюнът има добро бактерицидно действие - той предпазва от гниене. Затова египтяните са го използвали в процеса на мумифициране и опушвали с него самото помещение. Възможно е самите те да са пушили тютюн. В околностите на Гиза са намерени глинени цигарета, чиято възраст се определя на около 3000 г.
Египтолозите от старата школа абсолютно отричат правдоподобността на тези необясними за тях открития, затова дори измислят какви ли не странни обяснения. Според немската изследователка Рената Хермер мумията на Рамзес II навярно още през XIX век е развивана и тогава във вътрешността “ е попаднал тютюнът.
Има и по-правдоподобни обяснения. Никотинът се съдържа не само в американския тютюн, но и в някои от често срещаните в Стария свят растения. Като пример могат да се вземат: петнист змиярник, сирийския камилски трън, блатен хвощ, тръстика, плаун (вид лен), някои видове рози и дори копривата. Естествено в тези растения никотинът е в много по-малко количество, отколкото в тютюна. Възможно е никотин да се среща и в някои други представители на познатата по нашите географски ширини флора, но да не е бил обект на целенасочено търсене от учените. Някои от тях предполагат, че много е вероятно следите от никотин в мумиите и пирамидите да имат друг произход - не непременно тютюнев. Подобна теза наистина може да бъде защитена научно. Но кокаинът не може да се вмести в подобна схема. Поради това британски учени издигнаха хипотезата, че той може да не произхожда от американската кока, а от друго растение, което впоследствие да е изчезнало от флората на нашите географски ширини. Днес на ботаниката са известни само два вида от близо 300-та представители на семейство Erythroxylaceae, които съдържат голямо количество от алкалоида кокаин. Това са кока (Erythroxylum coca) и колумбийски еритроксилум (Erythroxylum novograna-tense).
Има различни хипотези относно това дали жители на Египет са посещавали Новия свят. Още през 1910 г. антрополози, обсъждайки стъпаловидните пирамиди в Мексико, стигат до извода, че е възможно тяхната конструкция да не е измислена от американските индианци, а технологията да е била пренесена от Египет. Съществуват наистина доста детайли, които говорят с твърде любопитни прилики и съвпадения: идентичните конструкции на пирамидите, обичаят да се погребват в тях покойници, поклонението на Бога-слънце, познанията по астрономия и математика.
След като анализират всички тези паралели, учените стигат до извода: цивилизацията се е родила в Египет и оттам се е разпространила в останалите части на света. Така на бял свят се появява научната школа на дифузионистите. Техните противници, които поддържат тезата, че между Африка и Южна Америка няма никаква връзка, са изолационистите.

Норвежкият етнолог  Тур Хейердал още през 1969 и 1970 г. доказа, че на лодки от папирус египтяните са били в състояние да пресекат Атлантика. Самият той извърши подобно плаване, така че древните жители на Египет е можело да попаднат в Америка. Друг е въпросът дали самите те са рискували да предприемат такива далечни плавания. И точно когато вече учените биха могли да изградят що-годе стройна теория, за да обяснят поне една от все още множеството неясни страници от историята на древен Египет, изведнъж изниква нов факт, той руши всички предишни предположения.
 Загадъчният Пунт
Какво знаем още за легендарната страна Пунт? Известно е, че тя се е намирала далеч от Египет и пътуването до нея продължавало четири години. Пътят дотам се предавал от фараон на фараон в продължение на почти две хилядолетия - от 2900 до 1075 г. пр. н. е. По суша било невъзможно да се стигне до нея. Най-известното пътуване до Пунт било на египетската царица Хатшепсут, която управлявала в края на XVI век пр. н. е. На деветата година от своето управление тя решава да тръгне на път. Според днешните историци страната Пунт се простирала на територията на днешна Сомалия, но това не изключва хипотезата тя действително да се е намирала в Южна Америка.
Хатшепсут

Пунт била известна с ценните си суровини и екзотични стоки. За дългия си поход Хатшепсут подготвя пет кораба, които се завръщат благополучно обратно, препълнени със стоки. Те докарали злато, сребро, ценна дървесина, благоуханни треви, бои за коса и различни животни - най-вече маймуни и диви котки.
Египтологът Халед Азам, анализирайки описанието на товарите в хрониките на царица Хатшепсут, се опитва да докаже, че тайнствената страна Пунт се намира не в днешна Сомалия, а пътят на фараонските кораби наистина е водил към бреговете на Перу. Но надписите, оставени от египтяните, като че ли противоречат на тази авантюристична версия. Сред златото, среброто, дървесината и благовонията в Египет се озовава и товар слонова кост. А такъв товар не може да бъде донесен от Америка, а само от Африка или Индия.
От друга страна, в надписите, изсечени на стените на храма Дер ал-Бахри, точно е казано че пътешествениците са “пресекли морето“. Вариантите са два - на изток или на запад. И в двата случая мореплавателите ще пресекат море. Минавайки през Средиземно море и Гибралтар, корабите ще се окажат в Атлантическия океан, а оттам, носени от екваториалните течения, чиято посока е изток-запад, ще достигнат бреговете на Америка.
Във втория вариант те биха могли да минат през Червено море, Аденския залив и ще се окажат в Аварийско море, а оттам - в пределите на известната на жителите от Източна Азия, но в онези времена твърде далечна Индия. Мусоните, характерни за този регион, биха помогнали на корабите да достигнат до целта. Много е вероятно египтяните да са съобразили пътуването с движението на сезонните ветрове и затова да са предприели плаването в началото на месец юли.
Индийският историк Анил Мулхандани, позовавайки се на разкопки през последните две години, доказва, че местните жители са имали твърде оживена търговия с египтяните и градовете от Месопотамия. Още около 2300 г. пр. н. е. египтяните са получавали от Индия боята индиго, а от Китай - канела. Защо да не се предположи, че търговците са докарали от далечната страна не само хашиш или индийски коноп, а още неизвестен за науката вид кокаинов храст или друго растение, съдържащо кокаин, макар и в твърде малки дози?
Допълнителни сведения за координатите на тайнствената страна Пунт се откриват в съдържащата се в няколко египетски надписа фраза: “Хатор, господарка на Пунт“. Хатор е една от главните египетски богини, дъщеря на Бога-слънце Ра. Учените все още не са разгадали защо авторът на надписите упорито свързва нейното име със страната Пунт? Мистерията идва от това, че уж Хатор има чертите на жена като други египетски богове, но освен това съчетава и чертите на човек и животно: Хатор има рога и големи кравешки уши, а на някои рисунки и глава на крава. Страната на Хатор е страната на свещената крава. По времето на управлението на Хатшепсут в Северна Индия се заселва непознат народ - ариите, техните свещени животни били кравата и конят.
Тази хипотеза наистина би могла да обясни присъствието на хашиша и слоновата кост в Египетските пирамиди. Но науката не познава нито едно растение от Стария свят, което да съдържа кокаин.
 Светът е малък
В бразилски залив са намерени древни съдове на възраст около 3000 години. Огромните статуи в Мексико изобразяват негроидни брадати хора, които не приличат на местното население. И още един невероятен факт - в един от храмовете на Южна Индия има богиня, която държи в ръката си царевица: едно американско растение.

Става все по-ясно, че съвременната наука, независимо от всичките си успехи, не оценява реалните възможности на древните култури. Мнимата изолация на Египет от картата на Стария свят в действителност е “изолация“ на египтологията от другите науки. Днешните медицински изследвания на мумиите, намерени в Нубия, показват, че 80% от намерените там хора са употребявали кокаин. Особено голямо е съдържанието на наркотик в останките на деца на възраст от една до шест години. На второ място са хората между 23 и 39 години. Децата в тази ранна възраст могат да са приели наркотика само по време на бременността чрез плацентата, ако майката е приемала наркотици, подготвяйки се за раждането или когато са кърмени - чрез млякото на майката. Друг вариант е, ако са им давали наркотик, за да не плачат. Всичко това остава в сферата на предположенията. Останалото е пренаписване на световната история отново.
 автор: Огнян Тодоров

Няма коментари: