четвъртък, 3 юли 2014 г.

Някои нови факти за Колумб. Бил ли е откривател на Новия свят или е знаел за него?



Кой е Христофор Колумб? Наистина ли е бил родом от Генуа и откривател на Новия свят? Така пишат в учебниците по история. Каква обаче е истината? Какво показват някои не дотам известни документи? Истинското име на Колумб е Кристобал Колон, който по произход е испански евреин, родом от Майорка. По онова време Майорка е била свърталище на контрабандисти и пирати. Тъй като Колон е евреин, той е принадлежал към така наречените евреи маранос, които са били преследвани от Инквизицията. Евреите маранос са служили по онова време на маврите, които през 711 година нападат вестготска християнска Испания. Затова през 1492 година от Испания са били прогонени 300 000 евреи маранос! Това е и причината Колон да се прекръсти под ново име и нов произход. Разбира се, чрез фалшиви документи.
Според изследователя Майкъл Брадли Колумб бил описван от съвременниците си със светли очи, светъл тен и светла коса (както може да се види и на илюстрациите). Външния вид невинаги означава нещо, но този тен не е естествен за средиземноморски евреи, които пристигат на Иберийския полуостров от Палестина при разселването. Този тен подсказва келтско или нордическо генетично наследство и тъй като е родом от Майорка, която е била завладяна от норвежкия крал Роджър (1130 - 1154), нищо чудно да е имал викингски корен. А знаем, че викингите са били отлични мореплаватели и са достигали до бреговете на Канада.
Знаел ли е Колумб за континент отвъд Атлантика? И ако е знаел, откъде е черпил тази информация? Колумб се сдобива със стари карти (по-специално с картата на Андреа Бианко от 1436 година) и през 1477 година се отправя към Исландия за по-точни сведения. Там определя правилната географска ширина и дължина на Америка и редица географски имена в ивицата от Флорида до Бостън. Колумб знае точно къде да търси островите и сушата, към която е тръгнал, и поддържа директен курс. На капитаните си дава нареждане да плават 4500 километра на запад, след което ще открият острови и континент. 


И тук е интересното - откъде Колумб е знаел за тези карти? Ще уточня, че тези карти са били копия на оригинална карта на възраст... 10 000 години! Тази оригинална карта се е пазела в Александрийската библиотека, която за съжаление е била опожарена от римляните по-късно. Оцелелите копия са попаднали по-късно в ръцете на арабите, в това число в прочутите адмирали Ахмед паша и Пири Рейс. От арабите картите попадат в ръцете на тамплиерите, които пък ги разпостраняват из цяла Европа (затворете за малко очи и мислено си представете корабите "Ниня", "Пинта" и Санта Мария", които сигурно сте виждали в учебниците по история. Спомняте ли си квадратните платна? Спомняте ли си, че те са бели с червен кръст в средата? Такива са корабите на португалските Рицари на Христа - преименуваните тамплиери). Част от тези карти са използвани и от капитани като Колумб, Магелан, Джон Пол Джоунс и други. Тези факти могат само да означават, че древните много преди Колумб са знаели за съществуването на Америка, дори са търгували оттам. Мореплаватели като Колумб само са преоткрили вече отдавна забравени морски пътища.
                                                                                                                     Александър Филипов

Няма коментари: