понеделник, 18 май 2015 г.

Учени откриха огромен океан 700 км под земята


Учените не изключват възможността, че огромната синя
 скала е главният източник на вода за планетата
 Сн.: EPA/БГНЕС
Учени са открили огромен подземен океан, който може да е основният източник на вода за световните водоеми.
Три четвърти от водата на планетата ни е дълбоко под повърхността в порьозен скален слой, съобщиха Ройтерс и в. "Гардиън", цитирани от БТА.

След десетилетия изследвания учени откриха огромен воден резервоар на стотици километри под повърхността на Земята. Той е три пъти по-голям от океаните на повърхността.

Откритието може да преобърне теорията за образуването на Земята. Не бива да очаквате обаче да откриете водата в течно или газообразно състояние. Тя е е скрита в син минерал, наречен рингудит, на 700 км под повърхността.

Откритието показва, че водата на Земята може да е дошла от недрата й, като е била изтласкана от геоложка дейност, а не е донесена от ледени комети, както е преобладаващата теория.

Стив Якобсън от американския Северозападен институт и колегите му са първите, които откриват преки доказателства, че може да има вода в преходната зона на земната мантия. Те основават твърденията си на изследване на огромен подземен район под по-голямата част от САЩ. За целта учените са използвали мрежа от сеизмометри, които измерват вибрациите от земетресения.

Освен тях са направили и лабораторни експерименти, симулиращи високото налягане на над 600 км под повърхността. Така те са получили доказателства, че топенето и движението на скалата в преходната зона води до процес, при който в нея се улавя вода.

Рингудитът е като гъба заради кристалната си структура. Така той привлича въглерод и улавя вода. Ако само един процент от теглото на скалата в мантията в преходната зона е вода, тя ще е три пъти повече от количеството в океаните на повърхността.

Откритието е забележително и защото досега се смяташе, че топенето в мантията е много по-плитко - на около 80 км от повърхността. Скритата в земните недра вода може да е и като буфер за океаните на повърхността и това да обяснява защо те са запазили размера си милиони години.

Няма коментари: