петък, 1 април 2016 г.

Русалките са реални същества - намерени са техни мумии

От векове наред митовете за тайнствените морски хубавици, които плуват в моретата и океаните се предават от уста на уста. Въпреки многобройните разкази на моряци и рибари за срещи с митичните хубавици, до скоро науката категорично отхвърляше възможността за тяхното съществуване. Британският научен музей в Лондон пази един любопитен артефакт – мумия на русалка. Повече от половин столетие тя събира прах далеч от погледите на хората. Мистериозният експонат представлява нещо средно между човек и риба.Мумифицираното същество много се различава от фолклорния образ на морските красавици. Откритата мумия е с дължина едва около 40- 60 сантиметра – от върха на главата до края на опашката. Главата на съществото наподобява поразително образът на елф или орк – заострени уши, изсечени черти, ужасяваща усмивка, голяма уста, от която стърчат остри като игли зъби.
Кожата на лицето на русалката също не отговаря на досегашните описания на морски хубавици. Освен определено неприятните черти, цялото лице е покрито с множество гъсти косми. Ако се вглеждате отблизо в мумията на русалката, ще може да забележите фините люспи, които покриват цялата повърхност на опашката и половината от торса. Ръцете на морското същество са покрити от фини косъмчета. Това, което прави най-силно впечатление сред малцината, които са имали възможност да я зърнат, е позата на мумията – ръцете ѝ са вдигнати, като в опит да се предпази от нещо, и завинаги са останали в тази позиция. Интересен факт е, че британската мумия на русалка не е единствения подобен артефакт. Много сходни мумифицирани същества могат да се видят в редица шинтоистки храмове в Япония.
Местните хора ги наричат с ласкавото име „морски принцеси“. От хиляди години азиатците вярват, че месото на русалките може да направи хората дълголетни до такава степен, че да граничи с безсмъртие. Японските „морски принцеси“, подобно на мумията в Англия, не се отличават с красива външност или размер. Мумията на русалка, която от години се пази в храма в Карукаядо, Япония е с размер едва 50 сантиметра. Подобно на европейската си братовчедка тя има големи кучешки зъби, който стърчат от отворената ѝ уста. Ръцете ѝ са вдигнати в същата молитвено-отбранителна поза, а долната половина на телцето ѝ е покрита с рибешки люспи. Най-малката от всички мумии на русалки се пази в храма Миуши. Русалката от Миуши е „висока“ едва 30 сантиметра. Най-старите останки от тайнствените морски същества се пазят в храма на град Фудзиноми, която се намира в подножието на планината Фудзи. Там местните шинтоисти се прекланят пред запазена 170-сантиметрова мумия, която според учените е на 1400 години.

Няма коментари: