понеделник, 25 октомври 2010 г.

Гибелта на една цивилизация







Гибелта на минойската цивилизация – древната култура на остров Крит, е настъпила през последната трета от ХVІІ век пр.н.е. Точната дата са успели да установят археолози от университета в град Орхус, Дания, съобщава “Индипендънт”. Смята се, че минойската цивилизация е била унищожена в резултат на изригването на вулкана Санторини в Егейско море на около 100 км от Крит.
Вулканолозите са убедени, че в резултат на този катаклизъм, последван от серия разрушителни вълни цунами и мощно изхвърляне на пепел в атмосферата, се е стигнало до упадък на земеделието на Крит и на острова е настъпил глад. Намерена вкаменена маслинова клонка в парче вулканична скала е помогнала да бъде определена датата на изригването на вулкана. Датските учени са съпоставили резултатите от изследването възрастта на клонката и радиовъглеродния анализ и на тази база са определили времето на гибелта на дървото – между 1627 и 1600 г. пр.н.е.
Данните на датчаните се потвърждават от независимо изследване на Корнелския университет в САЩ. Археолози от този университет са изследвали 127 предмета от град Акротири, който е бил погребан при изригването на вулкана. Резултатите от радиовъглеродния анализ също сочат края на ХVІІ век пр.н.е. Един от най-големите съвременни специалисти по археология на Средиземноморието от бронзовата епоха Колин Ренфрю от университета в Кембридж е съгласен с изводите на датските и американските изследователи и смята, че датата на изригването на Санторини вече може да се смята за определена.
Новите данни за времето на изригването на Санторини преместват датата на изчезването на минойската цивилизация със 100-150 години по-рано. Това означава, че минойците не са били съвременници на първите династии от Новото царство на Древен Египет.

Няма коментари: