понеделник, 18 октомври 2010 г.

УБИВАНЕТО НА ГОРГОНАТА МЕДУЗА


Когато Персей получил задачата да намери Горгоните, Зевс пратил при него своя вестител Хермес да му обясни, че от трите горгони само едната е смъртна, но затова пък е надарена със страшна сила. Никой смъртен още не е оцелял след като се е бил с горгона, защото те вкаменявали всеки, дръзнал да ги погледне. Къде точно живеели, Хермес не знаел. По съвет на боговете Персей се отправил на Запад, за да намери грайите — сестрите на горгоните (също дъщери на Форкис и Кето).Трите грайи имали общо едно око и един зъб. Персей им взел окото с изненада и ги заплашил, че ако не му кажат къде може да намери горгоните, няма да им го върне. Пред тази заплаха те му казали, че живеят на остров и му показали посоката. Островът обаче бил далеч и дори силните мишци на Персей не били достатъчни, за да се добере до там с лодка. Видели го нереидите— морските нимфи. Съжалили го и решили да му помогнат. Подарили му шлем, който да го направи невидим, крилати сандали и чанта, приемаща формата на това, което се сложи в нея. Обул Персей крилатите сандали, сложил шлема-невидимка и мигом достигнал острова. Там, гледайки отраженията им в щита си, за да не го превърнат в камък, той видял спящите  горгони, но не знаел коя е Медуза. Напразно се реел във въздуха, чудейки се какво да прави. Видели терзанията му боговете и скоро се чул гласа на Хермес, който му подсказвал към коя от горгоните да се насочи. Персей се стрелнал бързо към нея; отрязъл ѝ главата и я сложил в торбата, която мигом приела формата ѝ. От бликналата кръв на Медуза излязъл ослепително белия Пегас, а след него и Хризаор.Скоро другите две горгони се събудили, но от Персей нямало и следа. Но дори вълшебния плат, от който била направена чантата му, не помогнал и капките кръв от отрязаната глава на Медуза капели по пясъка под него и от тях изниквали змейове. Самата Атина — богинята на войната — украсила щита си с главата на Медуза. Когато богът-лечител Асклепий натрупал достатъчно опит, Атина му дала от кръвта на Медуза. Кръвта от лявата част на Медуза носела смърт, а тази от дясната ѝ страна Асклепий използвал за лекарство.

PR: Истината е Горгона Медуза - тя вкаменява всичко до което се докосне. По Франсиско Гоя: "Сънят на Истината ражда чудовища, защото Истината е чудовище."

"Където, Както и Каквото да гледаш, никога не се вижда. Що е то?"Отговорът е - Това е ГЛЕДАЩИЯ… ГЛЕДАЩИЯ не може да се види, докато гледа. И това е границата към ИСТИНАТА, макар, че всеки човек, във всяка точка от развитието си има някаква... идея за "истина". Но само за него тя е "истинската"... И в този смисъл - нищо не е лъжа... Но и нито едно от тях не е ИСТИНА, а само картинка - проекция на собствените ни "очи". Духовно слепите хора именно това наричат ИСТИНА, щото само това си имат…

Няма коментари: