неделя, 7 ноември 2010 г.

ЗАГАДКАТА НА ФЕСТОСКИЯ ДИСК


През 1908 г. на остров Крит край древния град ФЕСТОС е открит глинен диск, изпълнен с тайнствени писмени знаци. Дискът е с неправилна форма, но изпълнен с изкусно врязани пиктографични знаци от двете страни. Дискът датира от около 1 700 години преди новата ера и е първият намерен досега надпис с щамповани знаци. Учените напразно се мъчат да го разчетат. През 1975 г. българският езиковед акад. Владимир Георгиев прави съобщение на VI международен колоквиум по микенология в Швейцария. Новината става сензация - българският учен е разчел текста на един от най-старите
писмени паметници на човечеството - диска от Фестос. Успехът е изключителен - разчитането е важен принос в проучването на критското писмо и на люлката на европейската цивилизация - КРИТСКО-МИКЕНСКАТА КУЛТУРА.
Пеласгите са основа на най-древно предгръцко население, което е обитавало още през неолита (6 000 - 2 600 г. пр. н. е.) и ранния бронз централните части на Балканския полуостров, главно централна и южна Гърция, западна Мала Азия и Егейските острови.
Етногенезата на балканските народи, включително и на Пеласгите е голяма загадка. Затова и литературата за тях е оскъдна, изказаните становища са често противоречиви. Археологическите данни са крайно недостатъчни, а на преданията почти не се вярва: в Омировата „Одисея", например се казва, че на остров Крит са живели пет народа - етеокрити, пеласги, кидноници, ахейци и дорийци.
През последните четири десетилетия редица открития в археологията и особено в палеолингвистиката, в това число и палеобалканистиката, като например дешифрирането на хетски език, на критско-микенската линеарна писменост Б, на етруския език и др. способствуваха за откриването и реконструирането на предгръцкия (пеласгийски) език от акад. Владимир Георгиев и школата му.
В дълги и сложни културни сблъсъци и взаимни влияния с други народи и племена пеласгите са формирали без съмнение своя собствена култура, която е оставила следи в минойската и микенската култура, в античните култури на Гърция и Рим, а оттук и в европейската цивилизация.

3 коментара:

Анонимен каза...

Здрасти пич! Що се занимаваш с неща,които са за наистина учените.Все пак от един блог човек трябва да научи нещо автентично.Като нямаш какво оригинално да кажеш,по добре мълчи!Бъди здрав!Станислав от нищото !

ahf (Алекс Филипов) каза...

Здрасти пич! Явно не си разгледал обстойно блога ми, защото в него има много мои оригинални идеи и открития. Те са подписани с моето име. Също така, може би не си наясно за идеята на блога ми, тук представям не само моята гледна точка, но и на други откриватели. Ще се радвам и читателите също да споделят гледната си точка, вместо да ме критикуват безпричинно. А за учените, ако те се интересуваха от тези загадки, блога ми нямаше да го има.

Анонимен каза...

Поздравления за статията. Зекария Сичин е писал малко за диска без естествено да твърди, че е разчетен. Мисля, че беше в книгата му Хрониките на земята...